Detta är en av mina favoriter (ja, jag har många). Du kan servera salladen i ett romanblad eller med en god grönsallad istället för quinoa och linser. Den är supersmarrig!

Basen

Här har du en hälsosam, näringsrik och proteinrik bas:

1 ½ dl belugalinser
1 ½ dl quinoa

Skölj av och koka belugalinser och quinoa enligt instruktionerna på förpackningarna.

5 medelstora, grovrivna morötter
1 medelstor, grovriven rödbeta
1 tunt skivad purjolök
3 grovhackade, selleristjälkar
2 dl blötlagda gojibär
2 msk tamari
1 msk chiliflakes
1 tsk currypulver

Blanda alla ingredienser i en stor skål.

Vegansk majonnäs

Dulse eller agar agar (är en mycket järnrik alg):

5 dl blötlagda mandlar och cashewnötter
1 dl blötlagda och urkärnade medjooldadlar
ca 2 – 2 ½ dl vatten
1 tsk dijonsenap
1 tsk mineralsalt
saften från 1 citron
2 ½ – 4 dl kallpressad olivolja
1 dl dulse sprinkles (blötlagda ca 1 timme) eller 1 msk (ca) agar agar)
½ tsk cayennepeppar
1 finhackad vitlöksklyfta

Lägg alla ingredienser (förutom oljan) i en blender eller en stark matberedare. Mixa tills allt är krämigt. Sätt blendern/matberedaren på en låg hastighet och häll oljan i hålet uppe på blendern/matberedaren. Häll på så mycket olja tills du får en tjock majonnäs. Rör ihop med salladen.