Recept

(Vecka 38) Veckans ”Långis” – Bolognese på belugalinser med hirs

 

Belugalinser är rika på magnesium, järn, kalcium och vitamin B6. Basilika används mot besvär med hjärtat, andningen, lederna, synen och huden. Tomat är rik på antioxidanten lykopen som visat sig skydda mot prostata- och bröstcancer. Näringen i tomat, bland annat kalcium, magnesium och folsyra, skyddar även lederna och musklerna.

4 portioner

3 dl hirs
2 msk kokosolja
1 finhackad, rödlök
3 finhackade vitlöksklyftor
4 skalade och rivna morötter
3 skalade och rivna palsternackor
3 dl sköljda belugalinser
1 msk oregano
1 msk timjan
1 msk basilika
2 tsk svartpeppar
1 tsk örtsalt
2 burkar krossade tomater (800 g)
2 dl vatten
2 dl rödvin (till matlagning utan alkohol)
2 msk tamari

Topping
Persilja

Koka hirsen enligt påsens anvisningar. Fräs lök, vitlök morötter, palsternackor och belugalinser en stund i kokosoljan. Häll i alla örter och kryddor och låt steka med någon minut. Häll därefter över krossade tomater, vatten, rödvin och tamari. Låt grytan puttra på svag värme under lock i ca 30 minuter. Tillsätt eventuellt mer vatten och kryddor vid behov. Mixa grytan litegrann bara med mixerstav. Servera grytan på hirsen och toppa med persilja.