4 portioner

Bovete innehåller alla essentiella aminosyror och långsamma kolhydrater samt rikligt med B-vitamin, magnesium och fosfor. Kan vara bra mot högt blodtryck samt verka kolesterolsänkande. Cayennepeppar är en sorts chili som visat sig ha flera bra egenskaper. Den höjer ämnesomsättningen, är slemlösande och bra för matsmältningen. Den renar kroppen från toxiner, är bakteriedödande, smärtstillande och sänker blodtrycket. Visste ni förresten att Jackfruit är världens största frukt? Den påminner lite i smaken som en blandning mellan ananas och banan. Men i receptet smakar det som äkta ”Pulled pork” som min provsmakar (som äter kött) sa.

Basen:
1 msk kokosolja
2 burkar Jackfruit à 565 g
2 finhackade scharlottenlökar
2 pressade vitlöksklyftor
4 msk äppelcidervinäger
2 msk tamari/sojasås
1 msk B-jäst
1 tsk svartpeppar
1 tsk cayennepeppar

Öppna burkarna med Jackfruit, häll ut vattnet och skölj. Sätt ugnen på 200 grader. Stek dom i ca 20 minuter i kokosolja och resterande ingredienser. Ta bort den ”hårda delen på dom och grovfördela resten med fingrarna. De hårda bitarna brukar jag använda i en gryta eller soppa (släng dom inte!). Häll över frukten i en ugnsfast form och låt ställ in formen i ca 20 minuter.

Tillbehör:
3 dl helt bovete

Koka enligt påsens anvisningar.

Salsasås:
soltorkade tomater à 156 g
1 dl vatten
½ dl kallpressad olivolja
1 kruka basilika
2 msk torkad oregano
2 msk rosmarin
1 msk gurkmeja
1 msk B-jäst
1 msk miso
1 tsk svartpeppar

Mixa allt och värm upp.

Till servering
1 grönsallad
lite persilja
1 skivad rödlök

Fördela bovetet i fyra tallrikar. Häll över salsasås. Fördela jackfruiten på tallrikarna och servera med en grönsallad.