Om du vill ha lite luftigare hamburgerbröd kan du använda dig av ett ljust mjöl, förslagsvis ljust teffmjöl eller rismjöl blandat med potatismjöl. Ha gärna i ett par skedar hampamjöl ändå – det gör bröden mer stabila och fluffigare. Detta är ett omarbetat recept från min bok ”BAKA VEGO”.

B-jäst eller Näringsjäst (Bägge flingor)- ger en ostaktig smak till rätterna och säljs i flingform. Den är rik på vitamin B1, B2 och B3 (niacin) samt innehåller essentiella aminosyror.

1 bakplåtspappersklädd plåt
7 hamburgerbröd

5 dl sojamjölk
2 msk Kung Markatta chiafrön
½ dl Zeta classico olivolja
½ dl äpplemos
1 tsk äpplecidervinäger
6 dl mörkt teffmjöl
½ dl hampamjöl
2 tsk xantangummi eller 2 msk malda psylliumfrön
1 msk bakpulver
1 tsk örtsalt

Topping
olivolja
sesamfrön

Sätt ugnen på 225 grader Rör ihop drycken med chiafrön, olivolja, äpplemos och vinäger. Låt stå i 5 minuter. Blanda de torra ingredienserna för sig. Blanda alla ingredienser under kraftig omrörning med en sked. Täck med bakduk och låt degen vila 15 minuter.

Ta upp degen och klicka ut 7 bröd. Forma dem likt hamburgerbröd. Pensla bröden med olivolja och strö över sesamfrön. Grädda hamburgerbröden på mittersta falsen i ugnen i 10 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk. Gör under tiden biffarna och pommesen.

Pommes
4 ”normalstora” sötpotatisar, skalade och skivade till pommes
3 msk olivolja
2 msk örtsalt
2 msk sött paprikapulver
1 tsk cayennepeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda potatisen med resterande ingredienser. Lägg pommes i en långpanna (gärna på återanvändbart bakplåtspapper, lättare att diska och bra för miljön  ). Ställ in plåten i ugnen i ca 20-30 minuter. Kolla så pommesen är riktigt klar men inte bränd.

Biffarna
250 g valfria bönor (jag tog svarta bönor)
1 hackad rödlök
2 hackade morötter
1 hackad zucchini
1 kruka hackad persilja
2 msk Kung Markatta chiafrön
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk fiberhusk

Mixa alla ingredienser till en massa i matberedare – kör länge. Den behöver inte vara helt slät. Låt smeten vila 15 mnuter. Forma 7 stora biffar. Lägg biffarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ställ in dom samtidigt med pommesen. Grädda pommesen i 20 minuter. Grädda burgarna 15 minuter på ena sidan, vänd på dom och grädda 10 minuter på andra sidan.

Servera med
skivad Violife
skivad gurka
skivad rödlök
skivad tomat
Plamil majonnäs
röd tomatpesto