Inspiration, Recept

Nötbollar med zucchinipasta och sås

Du kan torka nötbollarna i torkugn i 6 timmar på 41 grader om du vill ha dem raw. Du kan även servera dem i salladsblad med den goda såsen som snacks.
Valnötter – är rika på fosfor och omega-3. De är fullproppade med vitaminer, mineraler, proteiner, antioxidanter, fibrer, järn och nyttiga omättade fetter. De har ett relativt lågt kolhydratinnhåll Nötter sägs även minska risken för hjärt- och kärlsjudomar samt diabetes typ 2.

4 portioner

2 ½ dl mandlar (blötlagda i 8 timmar)
2 ½ dl solrosfrön, blötlagda i 4 timmar och torkade
5 dl valnötter, blötlagda i 8 timmar och torkade
2 ½ dl pumpafrön, blötlagda i 8 timmar, torkade och malda till ett mjöl
1 röd chilifrukt
3 vitlöksklyftor
½ rödlök
2 msk ljus misopasta
4 msk hackad, färsk rosmarin
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 tsk kumminfrön (mortlade)
1 tsk mineralsalt

Lägg i alla ingredienser i en matberedare tills du får en fin massa.
Rulla till små bollar, ca 2 msk i varje boll.
Lägg dem på bakplåtspapper i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.
Marinara sås

Det går fint att värma såsen i 30 minuter i en torkugn på 42 grader. Denna sås är supergod att ha på lasagne, pizza eller på mina baguetter.

5 dl blötlagda, soltorkade tomater (spara ca 2 ½ dl av spadet)
3 vitlöksklyftor
¼ hackad rödlök
1 kruka basilika
2 dl hackade tomater
2 dl hackad, gul paprika
1 tsk mineralsalt
1 msk hackad, färsk oregano

Kör alla ingredienser i en blender ihop med vattnet tills det bildats en sås.

Zuccinipasta

4 zucchini
1 msk kallpressad olivolja
1 tsk mineralsalt

Svarva zucchinin till spaghetti. Blanda zucchinin med oljan och saltet. Lägg ut dem på 2 bakdukar. Låt dem stå i 5 minuter och torka sedan av dem med rena bakdukar.

Servera med nötbollar och med varm marinarasås.