Här har vi samlat alla våra goda ingredienser för att göra en riktigt god fisk- & skaldjurssoppa. Den är full av antioxidanter och om du vill så går det fint att skippa saffran men det är så mkt godare med.

4 portioner (eller 6 om du serverar utan bröd)

Ingredienser
600 g tärnad torsk
300 g räkor
1 hackad rödlök
2 msk tamari
2 pressade vitlöksklyftor
2 påsar saffran
1 msk örtsalt
1 msk paprikapulver (gärna rökt)
1 nypa cayennepeppar
1 msk miso
5 dl vatten
1 burk krossade tomater
3 dl kokosgrädde
500 g tärnad sötpotatis
4 tärnade, röda paprikor                   

Tillbehör
vitlöksmajonnäs
en nypa cayennepeppar
en nypa svartpeppar
groddar

Topping
ca 2 dl hackad färsk dill

Tina fisken och räkorna. Skär paprikan och sötpotatisen i cm stora bitar. Fräs rödlöken samt vitlöken i tamari (gärna i en wokpanna av keramik) utan att den tar färg. Tillsätt alla kryddor och mison. Häll i vatten, krossade tomater och kokosgrädde. Låt grytan koka upp och koka därefter i 10 minuter. 

Gör foccacian under tiden.

Snabb foccacia

Här kommer två olika recept på foccacia. Detta recept går ursnabbt att göra. Receptet är hämtat från min (Mekto Ganic´s) bok BAKA VEGO. Jag modifierade toppingen så brödet skulle passa bättre ihop med grytan.

en bakplåtspappersklädd form, ca 40 × 40 cm 

5 dl vatten
1 medelstor, hackad zucchini
2 ½ dl bovetemjöl
2 ½ dl kikärtsmjöl
1 dl chiafrön eller linfrön
3 tsk bakpulver
2 tsk örtsalt
1 tsk cayennepeppar
1 tsk finmalen svartpeppar

Topping
3 tunt skivade schalottenlökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl pumpafrön
några kvistar färsk dill
1 dl olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa allt i en matberedare eller blanda torra ingredienser för sig, finriv zucchinin och blanda ihop allt. Häll smeten i formen. Fördela toppingen över hela brödet och ringla olivolja över. Ställ in foccacian i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Servera gärna foccacian nybakad.

Nu fortsätter vi med grytan. Lägg i sötpotatisen och låt koka i 10 minuter; lägg sedan i paprikan och koka 5 minuter till. Avsluta med fisken och räkorna. Stäng av plattan och låt grytan stå i 10 minuter innan servering. Gör under tiden majonnäsen. Blanda hela innehållet i burken med en nypa cayennepeppar och en nypa svartpeppar (gärna 1-2 pressade vitlöksklyftor till och lite curry , mumma!).

Häll upp grytan i fyra soppskålar och servera med nybakad foccacia och majonnäs. Enjoy!