Många tror att vildris är ett ris men det är det inte det är ett korn från gräs och en mycket viktig källa till protein. Det går fint att koka riset – det har en mustig smak. Jag brukar äta mitt raw och bryter ner det så det är lättare för magen att smälta genom att blötlägga det. Stärkelsen aktiveras inte heller på samma sätt om du blötlägger vildriset istället för att koka det.

Ingredienser
4 dl vildris
¼ grönkål (delad i mindre bitar)
1 rödlök (delad i mindre bitar)

3 vitlöksklyftor
ingefärszest (ca 3 cm)
1 finstrimlad, röd paprika
1 medelstor broccoli (sköljd och delad i småbitar)
2 morötter (grovrivna)
3 selleristjälkar (hackade i småbitar)
en bunt bladpersilja (hackad i småstrimlor)
3 dl tinade, gröna ärtor
2 hackade potabellosvampar (marinerade kvällen innan i 2 msk tamari, 1 msk miso och 2 msk citronsaft)
saften av 2 pressade citroner
saften och zest av 1 apelsin
½ dl tamari
3 msk B-jäst
1 tsk mineralsalt
1 tsk cayennepeppar
 

Kör riset i en matberedare med pulsering så att du bryter ner det i lite mindre bitar. Var försiktig – det ska bara bli lite mindre bitar inte en massa. Skölj sedan riset och täck över det med vatten. Låt stå i 2 dagar men byt vatten varje dag. (Eller så kan du koka ditt ris här enligt påsens anvisningar).

Skölj riset och häll i en stor skål. Pulsera även kålen, löken och vitlöken och häll över riset. Blanda i resterande ingredienser och låt gärna allt stå över natten (i kyl) så smakerna gifter sig bättre. Maten håller ca 5 dagar i kyl.