Inspiration, Recept

Chiafrukost med mullbärsmarmelad

Det går utmärkt att byta ut sylten mot annan sylt, pulvren mot andra pulver och müslin mot hackade frön eller nötter. Du kan också skippa sylten och ha i färsk frukt eller bär istället.
Graviolapulver tillverkas av bladen från trädet Annona muricata. Det växer i naturligt tillstånd i södra Mexiko, Centralamerika, Västindien och Sydamerika. Mexikanerna kallar detguanábana, engelsmännen säger soursop och i Sverige går det under namnet taggannona. Bladen är rika på askorbinsyra, mjölksyra, äppelsyra och citronsyra. De innehåller också mineraler och vitaminer som järn, fosfor, kalcium, vitamin A, B1 och B2. Graviola har en lång historia som naturmedicin. I peruanska Anderna används bladen till te och för att bota förkylningar. I peruanska Amazonas används barken, rötter och blad mot diabetes men även som ett lugnande medel. Indianstammarna utnyttjade graviolabladen som ett lugnande och stärkande medel för hjärtat
4 portioner

(mullbärsmarmeladen)
4 dl Yoconut yoghurt
4 msk chiafrön – mother earth
1 msk graviolapulver – mother earth
1 msk lingonpulver – Kung Markatta
1 msk macapulver – mother earth
1 msk mesquitepulver – mother earth
1 dl glutenfri müsli – Urtekram

Börja med att lägga i lite mullbärsmarmelad i botten på fyra glas. Blanda yoghurten med chiafrön, graviolapulver, lingonpulver, macapulver och mesquitepulver. Fördela över marmeladen. Ställ in i kylen i 15 minuter. Toppa med müslin.