Inspiration, Recept

Linsbiffar med quinoa

Quinoa – har kallats ett superlivsmedel eftersom örten är mycket näringsrik och ger en bra mättnadskänsla. Rikt på protein (14%), B-vitaminer, järn, zink, kalium och magnesium. Örten motverkar problem med hjärt- och kärlsjukdomar. Den röda och svarta sorten sägs ha ett lite segare tuggmotstånd och har en kraftigare mer ”jordig” smak. Dessutom innehåller den något mer protein, fibrer och kalorier.
4 portioner

2 dl kokta linser (valfria men röda går snabbast att koka) Kung Markattas
1 skivad vitlöksklyfta
en handfull bladpersilja
1 msk fiberhusk – Lindroos
½  dl vatten
1 msk örtsalt
1 finhackad rödlök
1 msk B-jäst
1 msk medelstark curry – Urtekram
1 tsk spiskummin – Urtekram
1 tsk svartpeppar – Urtekram
en nypa chili – Urtekram

Tillbehör
3 dl quinoa – Urtekram
1 delad roccoli
4 skivade tomater

Dressing
½ dl kallpressad olivolja – Zetas
2 msk färsk oregano
2 msk färsk basilika
4 msk ljus miso
4 msk tamari 

Koka linserna enligt påsens förpackning. Sätt ugnen på 225 grader. Mixa alla ingredienser till biffarna. Låt stå i ca 15 minuter. Koka quinoan enligt påsens förpackning. Gör 4 biffar av smeten och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i 10 minuter på varje sida. Mixa ingredienserna till dressingen. Servera biffar, färsk broccoli, skivade tomater och quinoa med dressing.