Inspiration, Recept

Happy Lingonbröd

Ett omgjort recept från min bok ”Bröd & kakor”.

Detta är absolut ett av mina favoritbröd till frukost. Av smeten kan du få två stora runda kakor, sex mindre kakor eller en form ca 15 cm i diameter. Uteslut bakpulvret och torka brödet i en torkugn i ca 8 timmar på 41 grader om du vill ha det raw. Jag brukar oftast använda teffmjöl eller quinoamjöl men tyckte det var spännande att pröva ett nytt mjöl och det blev supergott med rostat mjöl!

Mandeln är energirik samt innehåller enkelomättat fett. Rik på protein och bland annat E-vitamin, kalcium, magnesium som förebygger hjärtsjukdomar och sänker kolesterolhalten. Lingon ger oss kalium, kalcium, magnesium och A- och C- vitaminer.
3 dl rostat sojamjöl (Biofood)
1 ½ dl mandelmjöl (Urtekrams)
1 tsk mineralsalt (Vilket ni vil, det jag hade från er är slut)
2 tsk bakpulver (?)
2 msk psyllium (Lindroos)
60 g rumsvarm kokosolja (Mother earth)
2 ½ dl kokosmjölk (?)
1 dl färska lingon

Topping
ca ¼ dl kallpressad olivolja (zetas)
¼ dl oskalade sesamfrön (minns ej)
¼ dl pumpafrön (Kung Markattas)

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Rör i kokosoljan. Kör tills alla ingredienserna blandats väl. Rör till sist ner kokosmjölken. Låt smeten vila i 10 minuter.

Rör försiktigt i de frysta lingonen så de fördelas jämnt i smeten. Klicka ut till valfri mängd och forma försiktigt bröden med oljad hand.

Grädda i mitten av ugnen i ca 8 – 12 minuter för mindre bröd och ca 15 minuter om du har brödet i en form – eller tills bröden precis har tagit färg.