Recept

(Vecka 37) Happy Karamellfrukost

 

Denna frukost är barnens favorit! Smakar som en blandning mellan karamell med lite saltig smak. Det är rätt många ingredienser i och det går alldeles utmärkt att hoppa över det du inte har hemma men denna kombon är bara så god!

ChagapulverChaga är svart och växer som en parasit på björkar och andra lövträd. Den stannar mellan 10 och 30 år på trädet, upptar näring från det och koncentrerar det.

I Sibirien kallas chagan ″odödlighetens svamp″ och anses vara en gudagåva, och för indianerna i Nordamerika är chaga en helig medicinalväxt. Av många anses den vara effektivare än andra svampar som reishi och shiitake, som också används till mediciner. En synergisk effekt kan uppnås tillsammans med intag av C-vitaminrika superfoods. Dess smak är mild och påminner om vanilj och i första hand kan den användas till att göra te, men den går även att använda i matlagning tillsammans med vatten, som till exempel i soppor, smoothies eller bovetegröt. Den går också att ha i mjölk (av alla olika slag) och göra varm choklad av. Camu camu pulver i motsats till syntetiskt framställda C-vitaminpreparat, innehåller mineraler och aminosyror, som förbättrar och maximerar upptaget och effekten av C-vitaminerna. Bäret innehåller även kalium, kalcium, aminosyror, bioflavonoider, proteiner, betakaroten, vitamin B1, B2, B3 och C-vitamin.

4 portioner
5 dl osötad mandelmjölk
5 msk chiafrön
1 msk mesquitepulver
1 msk camu camupulver
1 msk vaniljpulver
1 msk chagapulver
2 urkärnade medjooldadlar
en stor nypa himalayasalt
Mixa allt och ställ in i kylen över natten.

Topping
2 dl Yoconut yoghurt mixat med 2 dadlar
1 dl torkad kokos
1 dl valnötter
2 skivade bananer

Enjoy!