Inspiration, Recept

(Vecka 36) Carobbollar

 

Underbara bollar som en nyttig fika eller ett snack fyllt av nyttig energi! Jag har i carob som ger en kolaaktig, sötare smak. Jag använder även medjooldadalar för att framhäva den lena, kolasmaken ännu mer. Det är gott att ha i antingen zest av 1 lime och 1 tsk lakritspulver eller 1 tsk chilipulver och 1 tsk lakritsgranulat. Du kan också rulla bollarna i carobpulver, lingonpulver, lakritspulver, hampafrön, nyponpulver, lakritsgranulat – ja, det du tycker om. Det ger bollarna sting och ett riktigt lyft! Det går fint att byta ut dadlarna till aprikoser eller mango eller det du föredrar.

Energin i kokosoljan omsätts snabbt i kroppen, vilket gör att kroppen förbränner fettet istället för att lagra det. Det är det bästa fettet att använda i matlagning eftersom kokosfettet är stabilt även vid höga temperaturer. Bovete innehåller alla essentiella aminosyror och långsamma kolhydrater. Carob är rik på kalcium samt är bra för att sänka kolesterolhalten. Hampa innehåller alla essentiella fettsyror samt E-vitamin och karoten och är en bra källa till kalcium, magnesium, fosfor och kalium.

ca 25 bollar
1 dl kokosflingor (blötlagda i 1 timme och sköljda)
1 ½ dl hackade, medjooldadlar (blötlagda i 1 timme och sköljda)
1 dl kokosolja
½ dl osötad mandeldryck
5 dl boveteflingor
3 msk raw kakaopulver
3 msk carobpulver
1 msk vaniljpulver
en nypa mineralsalt att rulla i
hampafrön eller kokosflingor

Mixa kokosflingor och dadlar. Blanda i resterande ingredienser för hand. Forma små bollar och rulla dem i kokosflingor eller det du vill. Förvara i kyl. De håller i ca fem dagar. Det går också fint att frysa dem.