Inspiration, Recept

Fyra sorters vegansk sill

Grundreceptet till auberginesillen hittade vi på ICA:

4 port:
1 dl ättika (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1/2 aubergine
1/2 rödlök
1 morot

Blanda ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.
Dela auberginen på längden och skär den i ca 1/2 cm tunna skivor.
Skala och skiva löken och morötterna. Lägg grönsakerna i lagen och koka upp, låt svalna och dra i kylen över natten.

Krämig auberginesill med örter och pepparrot (OBS! “Råa” bilder 🙂 )

 

Krämig auberginesill med örter och pepparrot (OBS! “Råa” bilder 🙂 )

6-8 Port:
300 g aubergine
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12%)
3 dl vatten
3 kryddpepparkorn
1 lagerblad
200 g kokta skalade palsternackor
1/2 dl rapsolja
1 dl vatten
30 g färsk babyspenat
1 dl finhackad persilja
1 dl finskuren dill
1 msk riven pepparrot
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala auberginen och skär i cm-tjocka skivor. Skär skivorna i cm-breda stavar (så det ligger sillbitar).
Koka upp socker, ättikssprit, vatten och kryddor i en kastrull.
Häll den varma lagen över auberginen. Låt svalna i rumstemperatur. Rör om då och då. Låt stå i kylen minst 8 timmar.
Mixa ihop resterande ingredienser i en matberedare till en slät kräm. Krydda med salt och peppar.
Häll av och krama försiktigt ut överflödig vätska ur auberginen. Blanda med krämen. Förvara i kylskåp.

 

Vegansk skärgårdssill av aubergine

4 port:
1/2 rödlök
1/2 dl vegansk crème fraiche
1 1/2 dl ägg-, laktos- och mjölkproteinfri majonnäs
1 ask färsk dill (à 20 g)
2 msk tångcaviar
1/2 citron
salt och peppar
1 sats inlagd vegansk sill (se länk under steg 3)

Skala och hacka löken och rör ihop med crème fraiche och majonnäs.
Hacka dillen och blanda ner den och kaviaren i såsen. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
Låt vegansillen rinna av och vänd ner i såsen.

Vegansk senapssill av aubergine

4 port:
1/2 dl skånsk senap
1 msk dijonsenap
1 1/2 msk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
1 dl olja
1 ask färsk dill (à 20 g)
salt och peppar
1 sats inlagd vegansk sill (se länk under steg 3)

Rör ihop senap, socker och vinäger. Vispa ner oljan i en stråle i senapsblandningen.
Hacka dillen och blanda med senapssåsen, smaka av med salt och peppar.
Låt vegansillen rinna av och vänd ner i såsen.

Vegansk skagenröra med tofu och tångkaviar

4 port:
1 rödlök
200 g naturell fast tofu
1 msk riven färsk pepparrot
1/2 citron
1/2 kruka dill
1 1/2 dl vegansk majonnäs
1 burk tångcaviar (à 75 g)
salt och peppar

Skala och finhacka löken. Skär tofun i små bitar. Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten.
Skala pepparroten, riv den och citronskalet. Hacka dillen.
Blanda majonnäs, lök, pepparrot, citronskal och tångkaviar. Vänd ner dill och tofu. Smaka av med salt och peppar och lite citronsaft.