Inspiration, Recept

Morotslax och Veganska revbensspjäll

Morotslax

4 port:
ca 500 g grova morötter
1 1/2 dl grovsalt

Lag
10 vitpepparkorn
1 kruka dill
1 msk ättika
3 msk strösocker
3/4 dl vatten

Till servering
hovmästarsås

Sätt ugnen på 200°C.
Skala morötterna och lägg dem trångt i en liten ugnssäker form. Häll på saltet. Baka mitt i ugnen ca 40 minuter (beroende på morotens tjocklek). Morötterna ska vara lite al dente. Ta ut och låt svalna.
Lag: Krossa vitpepparn. Repa av dillen (spara till servering) och lägg stjälkarna i en kastrull. Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Låt lagen svalna.
Lägg morötterna i dubbla plastpåsar tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut. Låt ligga kallt över natten.
Låt morötterna rinna av. Hacka dillen och rulla morötterna i hacket. Skiva morötterna och servera.
Till servering: Servera gärna med hovmästarsås.

Veganska revbensspjäll från bloggen “Jävligt gott”

2-3 port:
1-2 påsar Anamma vegofiler eller naturell Oumph!
0,75 dl äppelcidervinäger
1/2 dl socker
3 ljus sirap
4 pressade vitlöksklyftor
ca 4 cm riven färsk ingefära
2,5 msk kinesisk soja
2 msk srirachasås
3 msk dijonsenap
saft från 1 pressad apelsin

Dag ett. Blanda ihop socker, sirap och äppelcidervinäger i en kastrull och koka upp. Blanda ner de övriga ingredienserna därefter och låt svalna i kastrullen. Lägg därefter vegoköttet i dubbla plastpåsar och häll i marinaden. Ställ kallt i ETT DYGN och låt dra.

Dag två. Sätt ugnen på 200 grader och fiska upp vegoköttet ur marinaden och lägg upp dem i en ugnsfast och lättdiskad långpanna. Spara marinaden i en skål vid sidan om.

Grilla vegoköttet i ugnen i ca 45 minuter, eller tills de fått rejält med färg och en knaprig yta. Gränsen mellan bränd och knaprig kan bara du bestämma själv vart du tycker att den ska gå. Ta ut formen var tionde minut och pensla på rikligt med marinad. Vänd vegoköttbitarna efter halva tiden och pensla på andra sidan så de blir jämt grillade. Nästan all marinad ska gå åt.

Låt svalna några minuter och ät tillsammans med kokt potatis och äppelmos (sjuuukt gott!), eller med coleslaw och potatisklyftor beroende på vad du gillar bäst.