Inspiration, Recept

Quinoa Tabbouleh

Quinoamjöl och quinoaflingor och quinoafrön kommer från en ört som är rik på protein och innehåller även kalcium och järn. Mjölet har platta bakegenskaper men är supergott och har ett lågt glykemiskt index (GI).

4 portioner

6 dl kokt quinoa
1 bunt finhackad färsklök, använd både det gröna och det vita
5 dl finhackad persilja
20 stora hackade myntalöv
4 stora tomater, urkärnade och finhackade
1 stor gurka, skalad, urkärnad och finhackad
½ dl kallpressad olivolja
½ dl färkspressad citronjuice
2 msk tamari
2 tsk mortlade, hela fänkålsfrön

Blanda alla ingredienser och låt dem dra i ca 1 timme.

Servera med Krämig spenat:

2 påsar babyspenat
1 kruka koriander blad
2 ½ dl blötlagda macadamiannötter
1 vitlöksklyfta
zest av en ingefärsbit
1 tsk mineralsalt
½ tsk malda kumminfrön
½ tsk malda korianderfrön
en nypa cayennepeppar
1 och ¾ dl (ca) vatten (den ska inte vara för lös i konsistensen

Häll i babyspenat och korianderblad i en stor skål. Mixa resterande ingredienser till en slät kräm. Tillsätt mera vatten vid behov. Massera in krämen ordentligt med händerna i spenaten. Ställ in i kylen tills du gör såsen.

Koriander- & myntadressing

5 dl korianderblad
2 ½ dl myntablad
1 ½ dl pumpafrön (blötlagda i ca 2-4 timmar (eller hampafrön)
3 msk citronsaft
2 vitlöksklyftor
2 msk ljus miso
¼ tsk cayennepeppar
3 msk kallpressad olivolja
1 ¼ dl vatten (mer vid behov)

Topping
ultuna färskost (finriven)

Mixa alla ingredienser tills du fått en sås. Rippla över quinoan eller servera vid sidan av. Toppa med cashewosten och servera med krämig spenat.

Relaterade inlägg