Inspiration

Näringsjäst, vad är det och hur använder man det?

Näringsjäst

Näringsjäst är en av de mystiska ingredienserna som veganer verkar älska, men många icke-veganer har aldrig ens hört talas om det. Om du tillhör den senare gruppen, frukta inte; vi är här för att upplysa dig om denna magiska substans, som är gjord av en typ av jäst som kallas Saccharomyces cerevisiae, vilket du kan läsa mer om i den här artikeln på Wikipedia.

Men vad är näringsjäst egentligen?

Flingorna består av torkad jäst. Jäst är ofta det som är pricken över i:et i degen, som gör den porös och som tar fram aromen. Den bryter ner stärkelsen och sockret till koldioxid och alkohol. Koldioxiden bildar i sig små luftbubblor som gör att degen jäser och får volym. Bröd har bakats i Sverige sedan 1000-talet men först på 1700-talet började öljäst att användas och hundra år senare utvecklades jäst. Jäst är egentligen en encellig svamp av stammen Saccharomyces cerevisiae. Cellen består av proteiner, kolhydrater, mineraler, fetter, vatten och B-vitaminer. Det flesta proteiner förekommer som enzymer och de har betydelse för jäsningsprocessen. Jästceller förökar sig snabbt och de blir aktiva igen i degspadet och jäser till en temperatur av 50 grader.

Så, hur görs näringsjäst? 

Det är faktiskt en biprodukt av öltillverkningsprocessen, som involverar jäsning av korn, humle och vatten med hjälp av jäst. Jästen skördas sedan och tvättas, och den resulterande pastan värms upp för att avaktivera den. Slutligen är det torkat och förpackat i de välbekanta gula flingorna eller pulver som du kan hitta i hälsokostbutiker och online.

Nu kanske du undrar varför någon skulle bry sig om att äta inaktiverad jäst. Men här är grejen: näringsjäst är otroligt näringsrikt! Det är ett komplett protein, vilket innebär att det innehåller alla nio essentiella aminosyror som din kropp behöver men inte kan producera på egen hand. Det är också rikt på vitaminer och mineraler, inklusive B-vitaminer, zink och selen. Dessutom är den låg i fett och kalorier, vilket gör den till ett utmärkt tillskott till vilken diet som helst.

Hur används näringsjäst?

Näringsjästflingor kan användas i bak eller maträtter, exempelvis i plättar, omeletter, spagetti carbonara, lasagne eller så kan de läggas på smörgåsen som ett pålägg. Näringsjästflingorna är ett bra substitut för den som vill prova en vegetarisk eller vegankost, för inte ska man behöva tumma på smaken bara för att man utesluter vissa livsmedel! Men det kanske bästa med näringsjäst är dess smak. Vissa människor beskriver det som “ostaktigt”, medan andra säger att det har en nötaktig eller smaklig smak. Oavsett vilket är det en mångsidig ingrediens som kan användas i en mängd olika rätter. Här är bara några idéer:

  • Strö det på popcorn för ett hälsosamt, smakrikt mellanmål.
  • Använd den som ett veganskt substitut för parmesanost på pastarätter eller sallader.
  • Blanda den med mandelmjölk och kryddor för att göra en utsökt vegansk “ost”sås.
  • Lägg till den i soppor eller grytor för en boost av smak och näring.
  • Använd den som topping till bakad potatis eller rostade grönsaker.
  • Ostsås med till exempel cashewnötter
  • Popcorn med ostsmak
  • Vegansk pesto
  • Veganskt vitlöksbröd 

Möjligheterna är oändliga, egentligen. 

Så där har du det: näringsjäst på 1-2-3. Det kan tyckas vara en konstig ingrediens i början, men när du väl provar det kommer du att bli fast. Det är en fantastiskt flexibel och god ingrediens som passar i nästan alla rätter. Du kommer garanterat bli beroende av näringsjäst, precis som vi är!

Näringsjäst på happyvegan.se

Vi erbjuder en mängd olika varianter och storlekar från de mest populära varumärkena som Marigold Engevita och Vantastic Foods.


Se hela vårt utbud i webshopen.

Näringsjäst B12 Storpack 650g Marigold Engevita

I lager

293,30 kr
Köp
Vikt 905 g
Varumärke

Marigold Engevita Näringsjäst 125g

I lager

90,30 kr
Köp
Vikt 145 g
Varumärke

Näringsjäst B12 100g Marigold Engevita

I lager

62,30 kr
Köp
Vikt 100 g
Varumärke

Lämna ett svar