Recept

Trerätters Nyårsmeny

(1) vegansk Fisk- & skaldjurssoppa 4 portioner

Den är full av antioxidanter och om du vill så går det fint att skippa saffran men det är så mkt godare med. I samband med servering så toppar du soppan med skagenröran.

Ingredienser:
600 g tärnad vegansk torsk
300 g veganska räkor
1 hackad rödlök
2 msk tamari
2 pressade vitlöksklyftor
2 påsar saffran
1 msk örtsalt
1 msk paprikapulver (gärna rökt)
1 nypa cayennepeppar
1 msk miso
5 dl vatten
1 burk krossade tomater
3 dl kokosgrädde
500 g tärnad sötpotatis
4 tärnade, röda paprikor

Tina fisken och räkorna. Skär paprikan och sötpotatisen i cm stora bitar. Fräs rödlöken samt vitlöken i tamari (gärna i en wokpanna av keramik) utan att den tar färg. Tillsätt alla kryddor och mison. Häll i vatten, krossade tomater och kokosgrädde. Låt grytan koka upp och koka därefter i 10 minuter.

Lägg i sötpotatisen och låt koka i 10 minuter; lägg sedan i paprikan och koka 5 minuter till. Avsluta med fisken och räkorna. Stäng av plattan och låt grytan stå i 10 minuter innan servering. Blanda hela innehållet i burken med en nypa cayennepeppar och en nypa svartpeppar (gärna 1-2 pressade vitlöksklyftor till och lite curry , mumma!).

Häll upp grytan i fyra soppskålar och toppa med skagenröran!

Topping – Vegansk skagenröra, ca 4 dl (Modifiering av javligtgott.se och vegokak.se)

1 dl Oatly iFraiche
2 dl vegansk majonnäs
1-2 burkar tångcaviar, ex svart och röd
ca 1-2 msk färskpressad citronjuice
1/2 dl hackad färsk dill
100 g fast naturell tofu
1/2 rödlök
1 mogen avocado
örtsalt och svartpeppar
olivolja

Tärna tofun och avocadon  i ca 7×7 mm stora tärningar. Finhacka rödlöken. Blanda ihop alla ingredienser förutom olivoljan, citronjuicen och avocadon. Smaka av med citronjuice tills du är nöjd, blanda försiktigt ner avocadon så att den inte mosas och avsluta med att toppa röran med lite olivolja. Servera med ett gott bröd, några extra droppar olivolja och en liten kvist färsk dill. Röran kan med fördel stå och dra till sig några timmar i kylskåp innan servering.

(2) RÖDVINS- OCH ROSMARINDOFTANDE SEITANSTEK (KÄLLA: VEGANBIDRAGET.BLOGSPOT.SE)

Degen:
4 dl veteglutenmjöl
¾ dl siktat dinkelmjöl
1 msk bjäst
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl rött vin
1 ½ dl vatten
1 msk ajvar
1 msk soja
1 kapsyl rökarom
svartpeppar

Buljongen:
1 dl rött vin
1 dl vatten
½ ekologisk buljongtärning
1 tsk kallpressad olivolja
1 krm rosmarin
1 lagerblad

Blanda vetegluten, dinkelmjöl, bjäst, rosmarin, timjan och salt i en stor bunke. Hacka den gula löken och fräs den i oljan i en kastrull. Pressa i vitlöken. Tillsätt rödvin, vatten, rökarom, soja och ajvar. Ta ett par tag med pepparkvarnen och låt puttra ihop ett par minuter. Mixa blandningen och låt den svalna något. Under tiden sätter du ugnen på 175 grader. Blanda ner vätskan i de torra ingredienserna och knåda ihop till en jämn fin deg. Ju mer du orkar knåda desto bättre blir resultatet. Lägg degen i en oljad ugnsfast form. Sväng ihop buljongen i en kastrull och låt koka ihop ett par minuter. Ös buljongen över steken och kör in den i mitten av ugnen. Baka i cirka 60 minuter och fördela buljongen över steken med jämna mellanrum. Efter en timme sänker du värmen till 150 grader och bakar steken cirka 30 minuter till. Låt vila en stund innan du börjar skära upp den. Därefter går den att servera som den är med exempelvis potatis, rödvinssås och haricot verts eller skära den till önskade bitar och ha den i alla möjliga maträtter. Lite som magi!

(3) Pannacotta med skogsbärstäcke 2 portioner (Källa: vegania.net)

3 krm agaragarpulver
2 ½ dl sojagrädde/havregrädde
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker eller ½ vaniljstång
Skogsbärstäcke: 1 dl bär (t.ex. hallon, blåbär och/eller björnbär)
2 msk vatten
1 msk socker och 1 krm agaragar eller 2 msk gelésocker

Vispa ihop sojagrädde, socker och agaragar i en liten kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda några minuter. Ta av från värmen och rör ner vaniljsockret. Häll upp i två dessertskålar och låt kallna och stelna. Vispa ihop vatten, socker och agaragar till bärtäcket och låt koka någon minut under omrörning. Tillsätt bären och låt koka en minut till. Häll över panacottan. Ställ kallt i någon timme innna

Vispa ihop sojagrädde, socker och agaragar i en liten kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda några minuter. Ta av från värmen och rör ner vaniljsockret. Häll upp i två dessertskålar och låt kallna och stelna. Vispa ihop vatten, socker och agaragar till bärtäcket och låt koka någon minut under omrörning. Tillsätt bären och låt koka en minut till. Häll över pannacottan. Ställ kallt någon timme innan servering.