Recept

(Vecka 37) Veckans ”Långis” – Chili sin carne

 

Curry innehåller curcumin. Vetenskaplig forskning om curcumin har visar att detta ämne har antioxidativa egenskaper. Cayennepeppar är en sorts chili som visat sig ha flera bra egenskaper -den höjer ämnesomsättningen, är slemlösande och bra för matsmältningen. Quinoa är ett superlivsmedel då örten är mycket näringsrik och ger en bra mättnadskänsla. Quinoa är även rikt på protein, B-vitaminer, järn, zink, kalium och magnesium.

4 portioner

Basen
3 dl röd quinoa
2 msk kokosolja
1 finhackad, rödlök
3 finhackade vitlöksklyftor
300 g anamma vego bitar eller färs
400 g krossade tomater
1 tsk örtsalt
1 msk curry
1 tsk cayennepeppar
380 g svarta bönor

Koka quinoan enligt påsens anvisningar och ställ åt sidan. Fräs lök och vitlök i kokosolja i ett par minuter och tillsätt anamma vego bitar eller färs och fräs lite till. Häll i krossade tomater, örtsalt, curry och cayennepeppar. Låt småputtra 15 minuter. Skölj av bönorna, häll i och värm upp allt. Fördela quinoan på fyra tallrikar och därefter grytan.

Yoghurtsås
2 dl havregurt eller Yoconut
1 msk Skånsk chili
1 tsk örtsalt
2 tsk paprikapulver
Blanda yoghurten med kryddorna. Fördela över grytan.

Topping
majs
ärtor
basilika
Toppa yoghurten med majs, ärtor, basilika och servera direkt! Enjoy.