Inspiration, Recept

(Vecka 39) Veckans “Långis” – Italiensk pizza

Ja, det är precis så den smakar – som en bit av Italien! Spröd, tunn och lite krispig botten. Detta recept kommer ursprungligen från min bok ”BAKA VEGO” men istället för jäst har jag använt mig av bakpulver och modifierat receptet litegrann samt även ingredienserna på pizzan.

4 portioner

Bovete innehåller alla essentiella aminosyror och långsamma kolhydrater samt rikligt med B-vitamin, magnesium och fosfor. Kan vara bra mot högt blodtryck samt verka kolesterolsänkande. Paprika i olika färger innehåller olika växtfärgämnen medan den röda sägs vara den mest näringsrika. Rik på C-vitamin, mangan och folsyra. Bra för blodtrycket samt cirkulationen i kroppen.

två bakplåtspappersklädda plåtar
4 små pizzor eller 2 stora
2 msk chiafrön
4 dl bovetemjöl
4 tsk bakpulver
4 msk malda psylliumfrön
2 tsk himalayasalt
3 ½ dl kallt vatten
1 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger

valfri topping, se nedan för förslag

Blanda alla torra ingredienser först och mixa alla ingredienser i en matberedare eller i en mixer. Sätt ugnen på 250 grader. Plasta och låt degen vila i 10 minuter. Kavla ut degen och använd rikligt med mjöl direkt på ett bakplåtspapper. En god idé är att kavla med ett bakplåtspapper ovanpå degen. Jag brukar göra mina bottnar ca 30 cm i diameter.

Lägg på önskade ingredienser – förslagsvis en grön pesto som grund (190 g), skivade oliver, skivad rödlök, pressade vitlöksklyftor, Lupintempe med vildörtssmak (420 g) och riv över Violifes ost (400 g) jag valde den ”with hot peppers”. Ställ in i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Servera med syrad Kimchi med kryddiga grönsaker.