Recept

(Vecka 36) Yoconut & Chagatefrukost

Detta är by far det bästa jag har ätit på länge! Så enkelt och så fantastiskt gott!

Ni som är på språng och inte hinner göra er egen yoghurt – Yoconut är en av de enklaste, krämigaste och godaste yoghurtar jag har ätit! Nej, de sponsrar inte inlägget utan det är sant, JA! Det finns en yoghurt för er som inte hinner/har möjlighet att göra den själv. Jag var tvungen att prova och jag ångrar det inte. Här nedan har ni två enkla recept på hur ni kan använda den.

Yaconsirap pressas ur yaconroten och har ett lågt GI. Chaga är svart och växer som en parasit på björkar och andra lövträd. Den stannar mellan 10 och 30 år på trädet, upptar näring från det och koncentrerar det. Den hela chagan används företrädesvis till att göra te. En bit stor som en tändsticksask är ett bra mått för att göra en liter te. Du kan både göra ett svagare te som dricks direkt, eller ett starkare koncentrat som du kan förvara i kylen och spä med varmt vatten. Graviolapulver tillverkas av bladen från trädet Annona muricata. Det växer i naturligt tillstånd i södra Mexiko, Centralamerika, Västindien och Sydamerika. Mexikanerna kallar detguanábana, engelsmännen säger soursop och i Sverige går det under namnet taggannona. Bladen är rika på askorbinsyra, mjölksyra, äppelsyra och citronsyra. De innehåller också mineraler och vitaminer som järn, fosfor, kalcium, vitamin A, B1 och B2. Graviola har en lång historia som naturmedicin. I peruanska Anderna används bladen till te och för att bota förkylningar. I peruanska Amazonas används barken, rötter och blad mot diabetes men även som ett lugnande medel. Indianstammarna utnyttjade graviolabladen som ett lugnande och stärkande medel för hjärtat. Acaipulver kommer från Sydamerika. Acaí har ett högt näringsvärde i förhållande till dess energivärde, och menas av många vara ett riktigt superbär. Bäret innehåller vitaminerna B1, B2, B3, C-vitamin och E-vitamin, samt mineraler, bland annat kalcium, kalium, järn samt antocyaniner och antioxidanter. Dessutom innehåller acaibär en hel del omega 6, omega 9, och fibrer. Själva bäret består till 90 procent av en kärna och 10 procent utgörs av fruktköttet. I form av pulver kan det enkelt blandas i mat, yoghurt, smoothies eller andra drycker.

4 portioner

I den burken har jag blandat 3 dl Yoconut yoghurt med 4 msk chiafrön, 2 msk acaipulver och 1 msk macapulver. I den andra är det 1 ½ dl Yoconut yoghurt, 2 msk chiafrön, 1 msk graviolabladspulver, 1 msk matchapulver och 1 msk mesquitepulver.

Bägge har jag toppat med olika slags hemmagjord granola. Recept på det kommer senare.

Chagateet har jag gjort ”nästan” enligt påsens anvisningar (märke Motherearth). Då har jag använt mig av Chagabitar.

1 ½ liter vatten
1 pressad citron
½ dl gojibär
2 msk Yaconsirap

Koka Chagabitar på medelvärme (ca 1 timme). Tillsätt citron, gojibär och Yaconsirap. Låt svalna. Sila och häll upp i en flaska. Drick det som det är eller spä ut det med mer kokt, avsvalnat vatten. Jag gillar mitt te starkt. Det är otroligt gott att ställa in i kylen och dricka det kallt. Enjoy!