Inspiration, Recept

Happy hamburgare med pulled jackfruit

Nu är det fredag och det är dags för lite omväxling…pulled jackfruit är ju i realiteten rätt nyttig mat om du gör allt från grunden själv (vilket jag ju alltid gör). Så här kommer den godaste, mest hemlagade och mest eftertraktade burgaren i stan – japp det stämmer – du hörde rätt – och vet du vad det bästa är? Du har receptet! Och det pryder tror det eller ej mina tekakor från min första bok ”Bröd & kakor – baka utan gluten”! Grattis!

4 portioner
4 stora tekakor
10 g jäst
1.6 dl växtbaserad mjölk
1/3 dl kallpressad olivolja
1 msk Yaconsirap
½ tsk mineralsalt
0,8 dl bovetemjöl
½ dl hampamjöl
½ dl finhackade pumpafrön
1 msk chiafrön
½ msk psyllium

Häll jästen i en degskål och rör ut med valfri växtbaserad mjölk tills jästen har smält. Rör ner olivolja, yaconsirap och mineralsalt. Rör till en jämn smet. Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner i mjölkblandningen. Rör degen ordentligen med en sked så det inte bildas några klumpar.  Låt jäsa i 1 timme i en plastad bunke.

Klicka ut 4 tekakor på en bakpappersklädd plåt. Forma tekakorna med mjölad hand. Låt jäsa 1 timme under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda tekakorna i 8-10 minuter på mittersta falsen eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.

Pulled jackfruit

2 burkar jackfruit (öppna brukarna och häll ut vätskan, skär bort det hårda i mitten och strimla den fint i bitar (likt pulled porkbitar) den andra delen av frukten trycker du till lite bara så faller den isär

2 dl passerade tomater
2 strimlade, gula lökar
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk tamari
1 msk citronsaft
1msk Yaconsirap eller 1 msk balsamvinäger
½ dl kallpressad olivolja
2 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver (gärna rökt smak)
1 tsk chilipulver
tsk mineralsalt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop allt och lägg i en ugnsform med lock. Låt allt stå och dra i ca 40 minuter.

Coleslaw
4 dl strimlad vitkål
1 finhackad gul lök
2 rivna morötter
1 strimlad rödlök
1 riven rödbeta
1 dl naturell sojayoghurt
½ dl majonnäs
1 tsk svartpeppar
1 tsk mineralsalt

Blanda alla ingredienserna i en skål. Ställ in i kyl.

Tillbehör
3 skivade tomater
1 skivad rödlök
2 skivade avokado

Dela bröden. Lägg på en stor klick pulled jackfruit i, skivade tomater, rödlök och avokado. Lägg på brödlocket. Låt det gärna svälla över lite J Servera med min goda coleslaw. Enjoy!