Inspiration, Recept

Happy Vegan Proja

Detta är bara ett av alla de goda recept som finns på Proja. Jag har omarbetat det från min första bakbok ”Bröd & kakor – baka utan gluten”. Min moster från Serbien serverade alltid Proja vid festliga måltider. Idag äter vår familj Proja som mysmat, till picknick, eller som en enkel bjudrätt och då brukar vi fylla den mer och servera den med en riktigt färgrik sallad. Nu har den en självklar plats på vårt julbord (då har vi även i kryddpeppar och kanel). Rätten är lite mer av en kaloribomb – men det är också därför vi äter den så sällan. 

en mellanstor form eller plåt

2 msk kokosolja
2 hackade, stora lökar
400 g Eko Happy Veganfärs
1 msk mineralsalt
1 tsk nymalen svartpeppar
1påse Yoconut yoghurt + kultur
200 g fintärnad Mozza Risella
6 msk VeganEgg
1 ½ dl bovetemjöl
1 ½ dl quinoamjöl
2 msk bakpulver
1 tsk fiberhusk
½ dl kallpressad olivolja
50 g sesamfrön

Stek hackad lök i olja tills den får lite färg. Lägg i färsen och låt steka litegrann tills den fått lite färg. Tag kastrullen åt sidan, rör i peppar och salt. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda i yoghurten och Mozza Risellan. Rör ihop 6 msk VeganEgg med mjölsorterna, bakpulvret och fiberhusken och rör försiktigt ner i äggblandningen. Rör om snabbt och ordentligt så det inte bildas några degklumpar.

Häll över smeten i en form, ca 20 gånger 30 cm som är klädd med bakplåtspapper. Pensla smeten försiktigt med olivolja och fördela sesamfröna över hela. 

Ställ på nedersta falsen i ugnen och grädda i 40 minuter. Lämna Projan att kallna utan form, bakplåtspapper och bakduk på ett galler i minst 30 minuter. Servera med en tomat- och löksallad! Enjoy!