Inspiration, Recept

Veggielasagne

Tomat – är rik på antioxidanten lykopen som visat sig skydda mot prostata- och bröstcancer. Näringen i tomat, bland annat kalcium, magnesium och folsyra, skyddar även lederna och musklerna. Soltorkade tomater är mer ett resurssnålt alternativ än färska tomater, eftersom vikten som ska transporteras blir betydligt mindre än för färska tomater. Använd dom som ej är inlagda i olja för att hålla ner kaloriintaget och för att de brukar ligga i flera olika ingredienser.  

6 portioner
Ingredienser
Basen
2 msk tamari
1 hackad röd, lök
3 hackade vitlöksklyftor
1 påse tinad och hackad Oumph chunk (280 g)
4 hackade och sköljda skogssvampar
1 påse/förpackning hackad spenat

Tomatsås
2 hackade zucchini
1 hackad, röd paprika
1 hackad, gul paprika
2 burkar soltorkade tomater (sköljda) 280 g
1 dl vatten
1 kruka basilika
1 kruka oregano

Bechamelsås
7 ½ dl blötlagda cashewnötter
1 ¼ dl vatten
2 hackade vitlöksklyftor
4 msk B-jäst
2 msk saft från en citron

1 pkt glutenfria lasagneplattor (250 g)

Sautera tamari, lök och vitlök i 2 minuter. Läg i oumph, svamp och spenat. Låt allt få dra ihop sig i några minuter på medelvärme (ca 5 minuter).

Lägg alla ingredienser till tomatsåsen i en blender eller matberedare och mixa allt till en massa. 
Börja med ett lager av
Skölj nötterna till Behamelsåsen och mixa dem i en blender ihop med resten av ingredienserna. Tillsätt mer vatten om såsen blir för tjock.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg lasagneplattor i en form och börja med 1/3 av tomatsåsen, fortsätt med en 1/3 av bechamelsåsen och avsluta med ½ av basen. Lägg på ett lager till av lasagneplattorna och upprepa samma procedur. 

Lägg på de sista lasagneplattorna och avsluta med ett lager tomatsås och bechamelsås. Ställ in lasagnen i mitten av ugnen i ca 35 minuter (täck gärna med aluminiumfolie de sista 15 minuterna). Servera och njut!